Wat moet ik doen als mijn beeld te donker is of de kleuren op mijn samsung monitor niet kloppen?

Afbeelding van een Samsung monitor waarbij de kleuren niet kloppen en moeten worden aangepast.

De beeldkleuren zijn verkeerd of te donker op de Samsung-monitor.

De kleuren van je scherm moeten mogelijk worden aangepast als je moeite hebt om duidelijk te zien, of als de kleuren er vervormd of te donker uitzien. Wijzig de instellingen voor Helderheid, Contrast en Kleur om de juiste balans op je monitor te vinden. Je kunt ook een diagnostische test uitvoeren op je monitor.

Let op: De stappen en opties op deze pagina kunnen per monitor verschillen.

1 Schakel instellingen uit waarmee je de helderheid, het contrast en de kleurtoon niet kunt aanpassen.
  • Zoek naar helderheid-instellingen op jouw monitor die automatisch je helderheid, contrast en kleurtoon instellen en aanpassen. Op onze nieuwe Smart Monitor-lijn bijvoorbeeld zal de Ambient Light Detectie (onder Algemeen > Eco-oplossing) of het Adaptive Picture (onder Picture > Eye Care) de controle over het beeld overnemen en deze instellingen in bepaalde situaties dynamisch aanpassen.
  • Als je de helderheid, het contrast en de toon liever zelf instelt (zie stap 2 en 3), moet je instellingen zoals deze uitschakelen die de door jou gewenste instellingen opheffen (of aanpassing ervan voorkomen).
  • Als de instellingen voor helderheid, contrast en toon zijn uitgeschakeld en niet kunnen worden aangepast, dan heb je zeker een andere instelling ingeschakeld die de aanpassing blokkeert. Zoek naar instellingen met woorden als:
  1. Adaptive
  2. Dynamic
  3. Eco
  4. Eye care
  5. Eye saver

Raadpleeg je handleiding voor een volledig overzicht van de opties die je monitor specifiek voor jouw model heeft.

2 Pas de helderheid en het contrast aan.

De instelling Helderheid maakt het hele beeld lichter of donkerder. Contrast daarentegen vergroot het verschil tussen licht en donker. Als je het Contrast verhoogt, worden de lichte kleuren lichter en de donkere donkerder.

Je zult waarschijnlijk meerdere aanpassingen moeten maken aan zowel Helderheid als Contrast om het beeld te krijgen zoals jij het wilt. Gebruik deze richtlijnen:

A.      Als al je lichte kleuren de neiging hebben om in elkaar over te lopen en al je donkere kleuren de neiging hebben om in elkaar over te lopen, verlaag dan je Contrast.

B.      Als je het moeilijk vindt om lichtere van donkere te onderscheiden, verhoog dan je contrast.

C.      Als al je lichte kleuren de neiging hebben om in elkaar over te lopen, en je donkere kleuren niet in elkaar overlopen maar te licht zijn, verminder dan je Helderheid.

D.      En tot slot, als al je donkere kleuren de neiging hebben om in elkaar over te lopen, en je lichte kleuren niet in elkaar overlopen maar te donker zijn, verhoog dan je Helderheid.

3 Pas de kleurinstellingen aan.

ls de kleur van het scherm onsamenhangend, vervormdof schaduwrijk lijkt, of als wit niet echt wit lijkt te zijn, kun je de instellingen kleur en gamma wijzigen om de kleuren te versterken of te verzachten. In tegenstelling tot helderheid en contrast zal de gamma-instelling de pixelmeting veranderen als het te moeilijk is om lichte of donkere kleuren te zien.

Open het Beeldschermdisplay-menu om toegang te krijgen tot de kleur-en gamma-instellingen, en gebruik hierbij de volgende richtlijnen:

• Als het algemene verzadigingsniveau te intens is, kies dan de opties voor Rood, Groen of Blauw om het individuele niveau voor elke kleur aan te passen.
  • Kleurtoon bevat verschillende kleurtemperaturen die makkelijker zijn voor je ogen.

1. Kies Koel (Cool) om witte delen blauwe tint te geven.
  2. Kies Normaal (Normal) (of Standaard) om wittte delen tehouden zoals ze zijn.
  3. Kies Warm om witte delen een roodachte of roze tint te geven.
  4. Kies Aangepast om de instellingen te wijzigen op basis van jouw voorkeuren.

Gamma metingen komen overeen met de verlichting van het scherm. De juiste Gamma-instelling zorgt voor een rijker beeld.

• Als heldere kleuren moeilijk te zien zijn, moet je de gamma verlagen.
  • Als het moeilijk is om donkere kleuren te zien, moet je de gamma verhogen.
4 Voer een zelfdiagnose uit op de monitor.

Een diagnostische test zal bepalen of de monitor goed functioneert. Om deze test uit te voeren, open je het menu van de monitor en selecteer je vervolgens Systeem. Selecteer hierna Zelfdiagnose. Je wordt nu gevraagd om het scherm te testen.

Selecteer OK en bekijk het scherm. Schakel de monitor niet uit en verander de ingangsbron niet terwijl de test wordt uitgevoerd. Je kunt Nee, Ja of Opnieuw tonen selecteren wanneer je wordt gevraagd het testscherm opnieuw te bekijken.

Let op: De optie Zelfdiagnose is niet beschikbaar op alle modellen. Ga naar ons Download Center om te kijken of deze optie beschikbaar is op jouw model..

1. Selecteer Nee als er tijdens de test geen problemen op het scherm zijn opgetreden.
  2. Selecteer Ja als je tijdens de test problemen hebt opgemerkt. Je wordt vervolgens doorverwezen naar een Samsung Call Center of Samsung Repair voor verdere hulp. Zorg ervoor dat je de modelcode, de softwareversie en het serienummer van je monitor bij de hand hebt wanneer je belt.
  3. Selecteer Opnieuw tonen als je het testscherm een tweede keer wilt controleren.