BYOD: buitenkans, bedreiging of tweesnijdend zwaard?

Door Samsung België 02.05.2017

Het concept BYOD (Bring Your Own Device) is al goed ingeburgerd in het Belgische bedrijfsleven. En hoewel het een eenvoudige en toegankelijke manier is om werknemers mobieler en meer efficiënt te maken, is ze niet zonder risico’s. Experts noemen mobile devices niet voor niets de zwakste schakel in de IT-security van bedrijven. Is BYOD dus veilig? Niet zonder de juiste maatregelen.

Even opfrissen: Bring Your Own Device is een beleid dat medewerkers toelaat om hun persoonlijke smartphones of tablets te gebruiken op het werk. En niet zomaar om hun Facebook-feed en privémails te checken. Een BYOD-beleid geeft medewerkers toegang tot het netwerk, de apps en de data van hun bedrijf. Om hun productiviteit en tevredenheid te vergroten. Over het nut van BYOD bestaat dus geen twijfel.

Security en productiviteit onder spanning

Ondertussen is BYOD zowat de norm geworden. Op zijn minst de facto. Want medewerkers gebruiken hun eigen devices nu eenmaal, bedrijfsbeleid of niet. En dat gebruik nu nog gaan verbieden? Bad idea!

Je zou tegelijk kunnen stellen dat BYOD al wat voorbijgestreefd is. Vanuit securityoogpunt maar ook qua productiviteit: hoe zorg je dat er geen bedrijfsdata weglekt via die privé- devices ? Hoe weet je of de onbekende toestellen wel zijn uitgerust om echt efficiënt te werken? Hoe ondersteun je het veelvoud aan merken, modellen en besturingssystemen optimaal? Eén grote hoe-vraag, dus.

Een minimum aan bewustmaking en opleiding bij medewerkers is een begin. En afhankelijk van de situatie, kan je bedrijf kiezen om meer veiligheid en controle in te lassen.

Mobility is here to stay

De huidige stand van zaken? De vraag naar enterprise mobility blijft toenemen. Samen met de vraag naar snellere en veiligere toegang tot informatie.

40% van de werkgevers komen daaraan tegemoet met BYOD, een oplossing die massaal gedragen wordt door werknemers. Vooral dan de werknemers die rechtstreekse klantencontacten onderhouden en daarin uitblinken als high-performers. Daarbij komt dat het merendeel van de medewerkers het liefst werkt op zijn persoonlijke toestel. Dat ligt nu eenmaal vertrouwder in de hand.

Mobile is dus geen eendagsvlieg. Maar de vraag blijft: hoe ga je er als bedrijf mee om? Want er is een schaduwzijde.

Keerzijde van BYOD: lakse houding en torenhoge kosten

Data-integriteit, bedrijfsreputatie en continuïteit van de IT-systemen. Er staat veel op het spel. Maar lang niet alle mobiele medewerkers houden rekening met de risico ’ s.

Uit onderzoek blijkt dat vooral de jongste generatie medewerkers laks omspringt met mobile security . Terwijl diezelfde digital natives de mogelijkheden van hun toestel juist optimaal benutten. Bijna drie kwart van de twintigers en dertigers geven openlijk toe dat ze weleens IT-richtlijnen schenden en ongeautoriseerde apps gebruiken – volgens een onderzoek van TrackVia.

Bijkomend probleem: juist omdat de toestellen mobiel zijn, komen ze altijd opnieuw in contact met nieuwe gevaren. Denk aan verbinding met onveilige wifinetwerken, aan de kinderen die per ongeluk een selfie naar een klant versturen, of aan verlies van je smartphone op de trein.

En dat alles terwijl mobiele bedreigingen loodzwaar wegen op organisaties:

• In 35% van de bedrijven heeft de IT-afdeling extra middelen nodig om zijn mobile security onder controle te houden.
• 27% spreekt van extra workload voor de IT-helpdesk.
• 21% kreeg in de 12 maanden voorafgaand aan de studie daadwerkelijk af te rekenen met malware-besmettingen en de bijbehorende kosten. En 20% met een datalek of -verlies.

Cijfers uit ‘ BYOD & Mobile Security Report ’ , Crowd Research, 2016

BYOD is te mooi om waar te zijn

Op het eerste zicht lijkt BYOD dus een gedroomd evenwicht: werkgevers zien hun bedrijfsprestaties verbeteren door meer mobiele en productieve werknemers. En dat kost hen niets aan extra investeringen. Werknemers zijn dan weer in hun element omdat ze hun vertrouwde smartphone ook op het werk mogen gebruiken.

In werkelijkheid is BYOD een tweesnijdend zwaard , waaraan je je lelijk kan mispakken. Zo moet je er als bedrijf rekening mee houden dat medewerkers al te vaak blind zijn voor de veiligheidsrisico ’ s. Bij BYOD horen daarom op z ’ n minst een duidelijk stel regels en voldoende coaching. En liefst ook een krachtige beveiligingsoplossing, zoals Knox van Samsung . Er bestaat trouwens niet zoiets als een statisch BYOD-beleid. Je moet bestaande regels continu afstemmen op de wisselende dreigingen en businessnoden.

Twijfel je of je personeel zich wel houdt aan je richtlijnen? Dan kijk je beter uit naar een heel ander mobiel beleid. Een model waarbij je als bedrijf meer controle grijpt en je medewerkers meer tools geeft om efficiënt te werken. Evolve helpt jou om de knoop door te hakken.

Sneller evolueren?

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de laatste evoluties in business en technologie? Exclusieve promoties rechtstreeks in je mailbox krijgen? Schrijf je dan nu in voor de Evolve nieuwsbrief.

INTERESSANT VOOR U

GERELATEERDE PRODUCTEN